Dirofilarioza

Parazitul – Etiologie
Dirofilaria immitis face parte din subclasa spiruria, ordin spirurida, suprafamilia filarioidea, familia onchocercidae denumirea stiintifica fiind “Dirofilaria immitis” si poate avea numele comune Heartworm, Viermi de inima, Dirofilarii.

Adultii
Nematod subtire, albicios asemanator unei corzi de vioara adaptat parazitismului in cord si in vasele sanguine. Femelele pot avea 15-30cm lungime si 1,0-1,5 mm latime iar masculii 10-20 cm lungime si 0,6-0,99 mm latime cu extremitatea caudala spiralata si prevazuta cu cinci perechi de papile puternice, ovoide.
Femela adulta, in a sasea luna de infestare a gazdei, contine in uter oua fertilizate, invelite in membrana vitelina. Aceste oua se dezvolta in uter, dand nastere la un embrion activ, lipsit de canalul alimentar.
Longevitatea adultilor este de aproximativ opt ani !

Microfilariile (larvele)

Embrionii depusi in torentul circulator se numesc microfilarii.
Microfilariile masoara 220-332 X 5,0-7,5 ┬Ám. Au extremitatea anterioara aproape dreapta, ascutita, coada dreapta, iar cuticula prezinta striuri anulare.
In sangele gazdei microfilariile nu cresc si nu se dezvolta!
Acestea pot circula in sange mai multe luni pana la aproape 2 ani in asteptarea gazdei intermediare.
Numarul microfilariilor circulante in sangele periferic nu este constant in decursul zilei. Exista o accentuata periodicitate a numarului microfilariilor in sangele periferic. Sunt de 5-10 ori mai abundente si chiar de 50 de ori mai multe, seara si noaptea decat dimineata si la amiaza.
Densitatea populatiei de microfilarii circulante se mentine insa la nivel decelabil in sangele periferic la orice ora din cele 24 ore ale zilei !

Pentru a vizualiza tot articolul descarca fisier Power Point …

2 comments

  1. Vladimir Soare says:

    FELICITARI!
    Extraordinar de instructiva lucrarea. Am un caine metis, 2-3 ani,suspect de dirofilarioza si lucrarea dvs. mi-a lamurit situatia. Regret ca fiind din zona Bucurestiului nu pot beneficia concret de ajutorul dvs. la tratarea cainelui.Daca aveti un sfat pentru mine, v-as fi recunoscator. Oricum, va multumesc!
    Cu deosebita stima,
    Vladimir Soare

Comenteaza articolul